Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

30 de novembre 2010

Món digital, món masclista



DONES EN XARXA

Immersa com està la humanitat en una revolució digital, pocs s’han parat a pensar en el paper que les dones hi juguen. Judy Wajcman sí ho ha fet. Aquesta sociòloga australiana, catedràtica de la Universitat Nacional d’Austràlia i professora de l’Institut d’Internet d’Oxford i de la London School of Economics, porta tota la seva vida examinant la relació de les dones amb les tecnologies de la informació i la comunicació.

Les conclusions a què ha arribat són clares: "La tecnologia segueix estant dominada pels homes", una afirmació que ja va fer en el seu llibre Tecnofeminisme.

Wajcman ha estat a Madrid donant una conferència sobre Gènere i Cultures de la tecnologia i del treball: continuïtat i canvi. Darrera d’aquest títol tan acadèmic s’amaga la bretxa entre gèneres que es dóna al món tecnològic.

Però no tots els aspectes de la tecnologia han marginat la dona. "Alguns han estat molt alliberadors i interessants i d’altres, no tant". Sobre l’ús i consum de la tecnologia, la bretxa entre gèneres s’ha reduït molt. "Els homes van ser els primers en adoptar Internet o els mòbils, però entre els joves d’avui el seu ús és el mateix entre nois i noies", assegura.

Però el nombre de llicenciades en informàtica o ingenyeria deixen constància que hi ha una gran bretxa entre homes i dones. "Les dones haurien d’estar més implicades en la fabricació de la tecnologia, no només en el seu consum". De moment, aquesta implicació sembla difícil, ja que la dominació masculina està estadísticament clara des de la uiniversitat a l’empresa.

És difícil trobar una raó per aquesta desigualtat; la dona ha accedit a tots els camps acadèmics i professionals. Com reconeix Wajcman, "mai hem tingut una època en què la meitat dels llicenciats fossin dones". En terrenys com el dret, la medicina o les ciències biològiques, els papers de ambdós sexes estan practicament igualats. Però el món digital es segueix ressistint i les causes poden ser més culturals que merament acadèmiques.

El problema no deixa de ser paradoxal; camps professionals que no existien fa uns anys presenten més obstacles que no altres especialitats amb més història i tradició. Però és així i, tot i que hi ha un creixent nombre de dones interessades per les carreres tecnològiques, un cop entren a la Facultat, troben massa difícil sobreviure-hi. "Diuen que no se senten ben tractades, és incòmode, no els interessa. El porcentatge d’abandonament és molt elevat. I crec que això té molt a veure amb la cultura que envolta aquest tipus de coses."

27 de novembre 2010

Vuelve el hombre



FERNANDO VALLESPÍN, El Pais (29/10/2010) 

En efecto, llevaban razón quienes pensaban que este país estaba viviendo por encima de sus posibilidades. Y no estoy hablando de economía, estoy hablando de igualdad, de igualdad de género. Nos creímos que nuestro machismo atávico ya era parte del pasado con tanta ministra, una vicepresidenta primera y rompedoras políticas de igualdad. Han bastado un par de cambios en el Gobierno, el cese de la vicepresidenta De la Vega y la eliminación de dos ministras para que volvieran las esencias patrias. La superestructura tan bienintencionadamente construida por Zapatero se ha acabado desvelando como tal, como un acto de quijotismo en un país de sanchopanzas machistas. No porque el Gobierno vaya a cambiar su enfoque favorable a la mujer, sino por el ruido y las reacciones que ha generado un mínimo cambio de fichas en la estructura de poder. Era la señal que la horda masculina de nuestro país, siempre dominante, por supuesto, estaba esperando para volver a lo de siempre. Y no piensen que me estoy refiriendo solo a la derecha, que nunca disimuló su antipatía por las "ministras del Vogue"; me refiero también a la izquierda, que no esconde su entusiasmo por tener al fin un Gobierno "con más rubalcabas y menos bibianas".

El golpe de timón, y en esto coinciden unos y otros, derecha y mucha izquierda, era imprescindible, entre otras cosas, porque "¡ya estaba bien de frivolidades!". La seriedad, señores, va asociada al poder masculino. Solo él nos puede sacar del fango de la crisis económica y puede proyectar la imagen adecuada para tiempos en los que hay que zafarse de "debilidades" y abordar la lucha final de la legislatura en condiciones agónicas.

Ahora hay que "comunicar" que se es fuerte, hay que echarle un par. ¿Y quién mejor para ello que quienes están dotados por la naturaleza para hacerlo? La política, esto es lo que se destila subrepticiamente de la recepción de la noticia del cambio de Gobierno, exige concentrarse en lo esencial cuando las cosas vienen mal dadas. Lo prioritario ahora es pasar al cuerpo a cuerpo, a una batalla de bayonetas y con toda la caballería; desprenderse de lo superfluo, de lo que adorna pero no suma, como el Ministerio de Igualdad.

Si en lo económico nos habíamos creído que éramos como los países centrales de Europa, también pensamos que en cuestiones de género éramos Escandinavia. La Suecia del sur. No cabe duda de que hemos avanzado enormemente a este respecto, de que la mujer está hoy en España muy por encima del varón en algunas variables importantes, como titulaciones universitarias y presencia en algunos de los cuerpos de élite de la Administración, aunque encalle en los altos cargos directivos de las empresas y siga chocando contra el casi inevitable techo de cristal. Pero lo que no se ha logrado hasta ahora es exorcizar al macho irredimible de nuestro inconsciente colectivo. Ahí sigue, agazapado, esperando la menor ocasión para hacerse presente. Y esa ocasión al fin ha llegado después de tan larga represión.

Se alegará que, después de todo, sigue habiendo una mujer en el ministerio que hoy es el más importante, el de Economía. Pero no olviden que siempre se dijo que estaba ahí para que Zapatero pudiera hacer y deshacer a sus anchas, no como con Solbes. O sea, la imagen de la mujer subordinada. Se dice también que se mantiene la cuota femenina en el Gobierno, pero muchos creen que es solamente por eso, para "vestirlo", no por méritos propios. Es decir, la imagen de la mujer florero. Hay quien puede pensar que el PP al menos se atreve con una mujer, Soraya Sáenz de Santamaría, para enfrentarse en el Parlamento al sabio comunicador Rubalcaba, que mata con elegancia. Pero ya vieron en su estreno del miércoles que su partido no se acababa de fiar y le cubrieron bien las espaldas con lo más granado y masculino de su partido. Dos verdaderos perros de presa, Ignacio Gil-Lázaro y Rafael Hernando. La imagen de la mujer como insegura y no fiable. Y, en fin, ahí están las rancias y rijosas declaraciones del alcalde de Valladolid; la mujer como objeto sexual del hombre.

Subordinadas, floreros, inseguras, volubles, objetos del deseo... De modo consciente o inconsciente siguen funcionando los estereotipos, que se trasladan con facilidad al espacio de la política. Con el agravante en este caso de que a aquellos que osamos elevar la voz en su defensa enseguida se nos tapa la boca acusándonos de ceder ante lo políticamente correcto, como si lo normal, lo correcto de verdad, fuera tener que pensar en la línea de lo dominante.

26 de novembre 2010

Dossiers temàtics contra la violència envers les dones


Amb motiu, el 25 de novembre, del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones DIXIT ha elaborat un recull variat de recursos especialitzats i actualitzats. Totes les monografies que es recomanen es poden consultar a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials.

Data creació: 24/11/2010

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Més informació:
http://dixit.gencat.cat/portal/fitxes/dossiers/contra_violencia_envers_dones_2010.html

25 de novembre 2010

Exposició MUJHEROES


La Casa Amarilla presenta l'exposició MUJHEROES a la Farinera del Clot. Es tracta d'una mostra itinerant, que ja ha passat per Cuba, Costa Rica, Xile i Argentina. En l'exposició es mostren diverses obres de dones artistes procedents de diferents països que reivindiquen la figura de les dones com a eix central de les societats i com a peces clau en el diàleg entre cultures.

Per a aquesta ocasió, s'han reunit 5 obres de 5 artistes residents a Catalunya, amb obres d'artistes de Llatinoamèrica, per mostrar-nos la visió especial que tenen les dones artistes per parlar sobre l'univers femení.

Artistes: Arianna Rosso, Beatriz Concha, Maco Sánchez Chiappe, Irina Elen, Mariela Garibay, Cristina Senserrich, Elisenda Solà-Niubó, Ana Barrero, Col·lectiu Im(perfect): Mur Tarragona i Naomi Thellier.

Exposició: MUJHEROES
Organitza: La Casa Amarilla
Lloc: La Farinera del Clot - Gran Via de les Corts Catalanes, 837
Dates: Del 25 de novembre al 10 de desembre Més Informació: info@lacasamarilla.org - www.lacasamarilla.org

22 de novembre 2010

Barcelona: Aquí i allà, juntes per la dignitat



Jornada de reflexió sobre les violències de gènere al món que tindrà lloc el proper dia 23 de novembre a Ca la Dona (c/Casp, 38, ppal. de Barcelona) de 19 a 21h. La Jornada s’inscriu en el marc del dia internacional contra la violència vers les dones i es presentarà la campanya Sin mujeres no es democràcia que en el seu tercer any tracta sobre violència de gènere.

Amb aquesta xerrada volem fer una aproximació als sentits que la violència vers les dones té a diferents parts del món. Volem reflexionar sobre el concepte de violència aquí i allà: què hi ha darrera el concepte de feminicidi que s’utilitza a Centreamèrica? Quin és el debat sobre l’ús dels conceptes femicidi o feminicidi? Què hi ha darrera del concepte violència masclista que s’utilitza a Catalunya? Quines similituds i diferències trobem en els plantejaments aquí i allà? Volem també reflexionar sobre l’aplicació de les lleis i l’efecte en les dones que han patit violència.

Aquesta reflexió conceptual constituirà un punt de partida per a iniciar el coneixement mutu entre diverses concepcions de la violència al món i també de la situació de les dones aquí i allà i el treball que estan realitzant les dones del moviment feminista per a tranformar-la.

Amb aquest acte Tamaia i ACSUR-Catalunya iniciem una reflexió que pretenem convertir en un procés de treball conjunt a mig termini amb l’objectiu d’ampliar la mirada i intercanviar eines i recursos que ens facin més fortes davant aquesta lacra. Perquè juntes defensarem la nostra dignitat.

19 de novembre 2010

VI Fòrum contra les violències de gènere



El fòrum serà un espai de participació, reflexió i aprenentatge. Un espai per «trencar el silenci» a través de la participació activa de totes les persones assistents. Inscripció gratuïta.


Organitza: Plataforma unitària contra les violències de gènere
Dates: Divendres, 19 i dissabte, 20 de novembre 
Hora: De 10 a 12 h i de 17 a 20 h
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere més Baix, 7
Més Informació: www.violenciadegenere.org

18 de novembre 2010

VI Premi 25 de novembre



Acte: Lliurament del VI Premi 25 de novembre
Participa: Regidora de Dones i Joventut, Elsa Blasco
Dia: Dijous, 25 de novembre
Hora: 18 h
Lloc: Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona - Pl. Sant Jaume, 1
Organitza: Regidoria de Dones i Joventut, Ajuntament de Barcelona
Més Informació:
www.bcn.cat/dones


L’Ajuntament de Barcelona, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, i en el marc de l’Acord ciutadà per una Barcelona lliure de violència vers les dones, convoca la sisena edició del Premi 25 de Novembre.

El Premi té per finalitat donar suport a aquelles iniciatives que porten a terme les associacions, entitats i grups de la ciutat per fer de Barcelona una ciutat lliure de violència vers les dones.

Enguany es premiaran aquelles iniciatives que tinguin per objectiu prevenir la violència masclista i que contribueixen a promoure relacions equitatives i lliures entre homes i dones.

15 de novembre 2010

Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD)

Qui som?
El Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) és un servei municipal i gratuït que té com a finalitat última la promoció social de totes les dones tant a nivell individual, com grupal, com comunitari, per contribuir a l’eradicació de les desigualtats per raó de gènere a la nostra societat. És un recurs de tota la ciutat de Barcelona creat al 1985 que depèn de la Regidoria de Dones i Joventut.

Els nostres objectius generals són:
-       Facilitar informació, orientació i assessorament que pugui afavorir l’autonomia, el desenvolupament personal i la participació social de les dones mitjançant l’accés a tots aquells recursos informatius que puguin ser del seu interès
-       Fomentar la participació de les dones a la vida pública de la ciutat i l’associacionisme de les dones, donant suport a les entitats de dones de la ciutat tot potenciant el treball en xarxa
-       Acollir el Centre de Documentació especialitzat en dones i gènere
-       Contribuir en la difusió de la perspectiva de gènere i en la sensibilització sobre les temàtiques i problemàtiques específiques que afecten les dones de la nostra ciutat
-       Desenvolupar recursos pedagògics i de sensibilització que tinguin per objectiu assolir l’equitat de gènere
A qui ens adrecem?
El CIRD és un espai obert a:
-       Associacions i grups de dones que desenvolupen accions i projectes a la participació i la millora de la qualitat de vida de les dones a la ciutat
-       A les persones professionals que treballen per les dones o a projectes amb perspectiva de gènere
-       I a totes aquelles persones que tinguin interès en els nostres serveis

Serveis

Informació i assessorament

- Atenció presencial, telefònica i electrònica

- Web Dones de l’Ajuntament de Barcelona

- Agenda de Dones de Barcelona

- Guia d’Entitats de Dones de Barcelona
- Fitxers de Recursos de dones

Participació i associacionisme
-       Dinamització de les entitats de dones, donant suport a la creació de projectes i altres iniciatives, afavorint el treball en xarxa.
-       Cessió d’espais i materials al teixit d’associacions de dones.
-       Coordinació entre els diferents serveis municipals i els grups i associacions de dones.
-       Arxiu de recursos per a la dinamització.

Centre de Documentació de Dones
-       Espai de consulta, servei d’atenció especialitzada i de préstec gratuït al nostre Centre de Documentació de Dones (llibres, revistes, imatges).
-       Préstec de documents audiovisuals de la videoteca de Drac Màgic, per ús exclusivament didàctic, d'investigació i recerca, i base de dades audiovisual amb un cercador temàtic electrònic.
-       Dossiers temàtics.
-       Guies de lectura.
-       Sala de lectura amb WI-FI.

Sensibilització i formació
-       Maletes pedagògiques sobre diverses temàtiques que afecten les dones.
-       Catàleg d’exposicions amb perspectiva de gènere.
-       Premi de 25 de novembre per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones.
-       Premi 8 de març Mª Aurèlia Capmany Dia Internacional de les Dones.
-       Cicle anual de cinema de dones.
-       Xerrades i altres activitats sobre diferents temàtiques que afecten les dones.