Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

29 de juliol 2011

Concurs per l'eradicació de la violència masclista

La Plataforma unitària contra les violències de gènere ha obert el Concurs per l'eradicació de la violència masclista.
 
Enguany el concurs vol recollir diferentes maneres d'expressar la violència que s'exerceix en el cos de les dones. Cada concursant podrà presentar el nombre de treballs que estimi convenients, en qualsevol dels gèneres literaris (narració, poesia, etc.), amb les diverses tècniques de format lliure (presentació de diapositives, escultura, teatre, dibuixos, fotografies, etc.) o dels diferents estils musicals (rap, hiphop, etc.)
El termini de la convocatòria finalitza el 24 d'octubre.

Us recordem: Inauguració de l'exposició "Te correspon. Ens correspon" de Creu Roja al CIRD


El proper dimecres, 7 de setembre, s'inaugurarà la exposició "Te corresponde. Nos corresponde" de Creu Roja a la seu del Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD). Aquesta exposició busca generar reflexions sobre la corresponsabilitat i la igualtat d'oportunitats entre dones i homes.
 
A través de 20 figures gràfiques, aquesta exposició busca donar informació i generar debat respecte de la corresponsabilitat entre dones i homes en diverses àrees. Aquesta exposició parteix de la base que la igualtat és una tasca que totes i tots hem d'assumir en diferents àmbits de la vida. Els temes que tracta són: la conciliació de la vida personal, familiar i laboral en l'àmbit de la llar, el major percentatge d'abandonament del mercat laboral per part de les dones i les seves conseqüències, la coresponsabilitat de cadascuna i cadascú de nosaltres perquè la conciliació sigui una realitat dia rere dia, el paper fonamental de empreses amb les polítiques perquè la conciliació sigui una realitat, i les solucions que estan en marxa i el seu desenvolupament.

L'exposició romandrà oberta a la seu del CIRD (c/Camèlies, 36-38. Barcelona) del 7 al 23 de setembre i, amb motiu de la 16 a. Mostra d'Associacions de Barcelona, durant els dies 24 i 25 de setembre a Plaça Catalunya.
Més informació a "Te corresponde, nos corresponde".

Convocatòria oberta per a participar al VII Premi 25 de Novembre

 L'Ajuntament de Barcelona, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones, i en el marc de l'Acord ciutadà per una Barcelona lliure de violència vers les dones, convoca la setena edició del Premi 25 de Novembre.
 
Partint de la premissa que la violència masclista és una greu vulneració dels drets humans, l'Ajuntament de Barcelona vol contribuir a avançar vers la plena ciutadania, l'autonomia i la llibertat de les dones de la ciutat.

El Premi té per finalitat donar suport a aquelles iniciatives que duen a terme les associacions, entitats i grups de la ciutat per fer de Barcelona una ciutat lliure de violència vers les dones.

Enguany es premiaran aquelles propostes que tinguin per objectiu la prevenció de la violència masclista, en qualsevol de les seves formes, i contribueixin a la promoció d'unes relacions equitatives i respectuoses entre homes i dones.

Els projectes presentats s'hauran de dur a terme a la ciutat de Barcelona, i hauran de ser d'aplicació pr{ctica a escala de districte o de ciutat. Els projectes s'hauran de presentar al Registre General de
l'Ajuntament (pl. Sant Miquel, s/n, planta baixa) o als registres municipals ubicats a les Oficines d'Atenció al Ciutadà, mitjançant un full d'instància que es facilitarà a les mateixes oficines.
El termini de presentació de les propostes s'iniciarà l'endemà de la publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i finalitzarà el 15 d'octubre de 2011.

21è Cicle de Cinema de Dones: Revolucions quotidianes

El cicle Revolucions quotidianes ofereix tres propostes cinematogràfiques que, des de registres ben diferents, qüestionen l'ordre establert convidant-nos a reflexionar sobre el treball de cura i la cor responsabilitat entre homes i dones. Des d'un western protagonitzat per un potent personatge femení, capaç de trencar amb les limitacions que socialment li són assignades pel sol fet de ser dona; passant per una interessant ficció italiana que juga amb l'estranyesa d'espectadors i espectadores en veure un home ocupant-se de les tasques de cura; fins al que avui ja és un document de referència de la mirada feminista vers l'economia global i els treballs de les dones.

Tres films, doncs, que visibilitzen les tasques de cura, tradicionalment assignades a les dones, les resituen dins una nova escala de valors, i alhora proposen nous models de convivència i cor responsabilitat entre homes i dones dins la nostra societat.

Inauguració del Cicle a càrrec de Francina Vila, Regidora de Dones i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona.
Dimarts 13 de setembre,a les 21.00h a la Plaça de les Dones del 36, (entrada per Torrent de l'Olla o carrer Santa Àgata). En cas de Pluja la projecció es durà a terme a l'Espai de joves La Fontana, Gran de Gràcia, 190-192
 
Meek's Cutoff
Kelly Reichardt. EUA, 2010. 104'
Aquest film va guanyar el premi premi a la millor direcció al Festival Internacional de Cine de Gijón 2010.
La producció fa una recuperació del gènere del western des d'un enfocament completament diferent a l'habitual: la quotidianitat i el punt de vista de les dones. La càmera que sempre acompanyava a l'heroi en les seves cuites camp a través, deixant fora de camp als personatges femenins tancats a casa, aquest cop es capgira i segueix al personatge femení, una dona forta, coratjosa i crítica. El film ens situa a l'any 1845, enmig del desert d'Oregon, on una petita caravana formada per tres famílies es dirigeix cap a l'Oest guiada per l'explorador Stephen Meek. El film centra la seva mirada en la quotidianitat i els petits gestos rutinaris i relata els fets des del punt de vista de les dones. Apartades constantment de la presa de decisions, el personatge de l'Emily n'és l'excepció. D'una banda, perquè trenca les limitacions del rol que li ha estat assignat en tant que dona en erigir-se com la màxima qüestionadora de la figura del guia; i de l'altra, perquè intercanvia opinions i responsabilitats d'igual a igual amb la seva parella. L'aclamada directora Kelly Reichardt construeix un particular western basat en els diaris de dones que viatjaven cap a l'Oest.
Presentat per Drac Màgic.

Dimarts 20 de setembre, a les 21.00h al Centre Cívic Casa Elizalde:
Qui compta? Marilyn Waring a sexe, mentides i economia global
Tere Nash, Canadà, 1995. 94'
El documental desenvolupa les idees de l'economista Marilyn Waring, que proposa una alternativa de la visió econòmica mundial i un canvi dels preceptes que regeixen els modes de viure i entendre el món a tot el planeta. Es tracta de un film amb reflexions importants de l'economista Marilyn Waring encara vigents, gairebé 16 anys després de la producció del documental. En els moments de replantejament dels paràmetres que han articulat l'economia, les aportacions d'aquesta economista poden ser molt útils per trobar veritables sortides cap un model econòmic a escala humana. Aquest vídeo dóna eines per a pensar una economia alternativa, més sostenible i bassada en la corresponsabilitat entre dones i homes. Marilyn Waring posa al centre de l'economia el treball de cura, tot considerant-lo un element generador de riquesa. La directora amb ironia i intel·ligència, desmitifica el llenguatge econòmic hegemònic i suggereix noves formes de treballar més justes.Presentat per Drac Màgic

Dimarts 27 de setembre,a les 21.00h.al Centre Cívic Casa Elizalde
Vacaciones de Ferragosto
Gianni Di Gregorio, Itàlia, 2008. 72'
Aquest film mostra una interessant construcció d'un personatge amb dificultats per assumir les responsabilitats assignades segons el model d'home breadwinner però que, en canvi, assumeix les responsabilitats de cura vers aquelles persones necessitades d'atenció. En aquesta pel·lícula es pot veure un model de masculinitat que encara avui sorprèn pel fet de ser un desertor dels valors assignats de manera general als homes, com l'afany d'èxit, la competitivitat, l'enriquiment personal o el prestigi social. En Gianni és un home de mitjana edat que viu en un antic pis a Roma amb la seva mare, a qui s'encarrega de cuidar. Aquesta tasca de cura i la de portar la casa són la seva ocupació principal i, per tant, allò que l'impedeix buscar una feina remunerada. Conseqüentment, al llarg dels anys ha anat acumulant factures impagades amb l'administrador de la seva finca. Quan un calorós mes d'agost rep la temptadora oferta d'intercanviar el seu temps de cura per una reducció dels seus deutes amb la comunitat, Gianni l'accepta sense tenir cap altra alternativa. Serà així com s'acabarà fent càrrec de la mare i la tieta de l'administrador i també de la mare del seu metge i amic. El resultat és una delicada expressió del conjunt de relacions humanes que acaben construint-se quan la comprensió, la complicitat i la corresponsabilitat passen per davant de les convencions socials.
Presentat per Drac Màgic

ENTRADA LLIURE I GRATUÏTA
A TOTES LES SESSIONS

Organitza:
Centre d'Informació i Recursos per a les Dones- CIRD
c/ Camèlies 36-38. 08024 Barcelona. Tel: 93.258.03.57 i cird@bcn.cat.
Continguts del cicle i conducció del debat: Drac Màgic.
Amb la col·laboració del Centre Cívic Casa Elizalde i el Districte de Gràcia.

Mujeres nigerianas, envueltas en violencia en su viaje a Europa

Según un informe del Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad, Marruecos se ha convertido en la principal lanzadera de nigerianas hacia España. Por cercanía, Algeciras es una de las grandes puertas de Europa, pero es también la puerta del infierno para muchas de estas mujeres engañadas, que sufren abusos y violaciones.

Son víctimas de trata, un fenómeno de preocupantes dimensiones que "constituye una de las más escandalosas y sangrantes formas de reducción del ser humano a simple mercancía y representa una de las violaciones más graves de los derechos humanos”. Trata, la nueva cara de la esclavitud en el mundo, en cuanto fenómeno que aglutina viejas y nuevas formas de explotación de seres humanos, prescindiendo del respecto a su dignidad intrínseca, y como tal supone una constelación de violaciones de derechos humanos. Según las Naciones Unidas, constituye el tercer negocio ilícito más lucrativo en el mundo, después del tráfico de armas y de drogas y, como fenómeno complexo en un mundo globalizado, su estudio requiere una mirada multidisciplinar y transnacional.

El informe del Ministerio ahonda en los mecanismos de coacción y explotación que pesan sobre las mujeres nigerianas y estructura las recomendaciones de mejora en el sistema de protección. Para ello, parte de un enfoque transversal de género, en concreto en lo que concierne a las cuestiones de género que atraviesan necesariamente todas las consideraciones relativas a las migraciones contemporáneas. La historia de todas estas mujeres explotadas y violentadas que cruzan el Estrecho para venir a Europa en busca de un futuro mejor, comienza en un lugar muy parecido, en un entorno caracterizado por la pobreza, la inestabilidad familiar y la falta de expectativas. Según dados de la UNFPA (Fondo de Población de las Naciones Unidas, 2006), casi la mitad de la migración internacional es femenina, de tal forma que en las últimas décadas, estamos delante de un proceso de feminización de la migración.

“La migración en femenino está envuelta de diversas especificidades que se derivan del simple hecho de ser mujer”, asegura el informe de Igualdad. Una vez decididas y con Europa como horizonte, inician su camino. La mayoría emprenden el trayecto solas y comparten las jornadas con desconocidos -en coche, camión o a pie-. A medida que avanzan en su camino, la violencia sexual aumenta. En los lugares donde pernoctan -que ellas llaman guetos- los tratantes las violan.

Y las redes de trata de blancas acentúan entonces la captación de mujeres que, ante la falta de recursos económicos, hipotecan su vida para que les ayuden a cruzar el Estrecho. Por otro lado, su condición de mujeres extranjeras en los países de acogida hace que, frente al mercado de trabajo, se encuentren en situación de mayor vulnerabilidad. Las estrictas políticas migratorias colaboran a que haya un mayor número de mujeres en situación irregular, y por lo tanto expuestas a una mayor vulnerabilidad.
 La condición de “ilegal” y su consecuente relación con el mercado laboral tiene mucha importancia a la hora de ejercer los derechos de ciudadanía en los países desarrollados.
Así, una vez en territorio nacional, bastantes de ellas sufren los abusos de las redes de explotación sexual, que las trasladan desde el sur -Algeciras y Almería principalmente- al resto del país, y las reparten por los clubes y carreteras de Madrid, Cataluña y Bilbao.

Empiezan entonces las coacciones, las amenazas (tanto a ellas como a la familia que dejaron en Nigeria), los golpes y las vejaciones. Con frecuencia, las mujeres objeto de trata son obligadas a realizar trabajo sexual, a contraer matrimonios de conveniencia o a realizar “trabajos femeninos” en condiciones de explotación en el trabajo doméstico, en las tareas agrícolas o en talleres de fábricas (UNFPA, 2006). “Las restricciones actuales de la política migratoria sitúan en condiciones de ilegalidad una parte muy importante de la población migrante, hecho que facilita su explotación por parte de los empresarios sin escrúpulos y la deja indefensa ante mafias y traficantes” (Juliano, 2005:68).

Font: AmecoPress

26 de juliol 2011

Convocatòria oberta per a participar al VII Premi 25 de Novembre contra la violència vers les dones

L'Ajuntament de Barcelona, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones, i en el marc de l'Acord ciutadà per una Barcelona lliure de violència vers les dones, convoca la setena edició del Premi 25 de Novembre.

Partint de la premissa que la violència masclista és una greu vulneració dels drets humans, l'Ajuntament de Barcelona vol contribuir a avançar vers la plena ciutadania, l'autonomia i la llibertat de les dones de la ciutat.
El Premi té per finalitat donar suport a aquelles iniciatives que duen a terme les associacions, entitats i grups de la ciutat per fer de Barcelona una ciutat lliure de violència vers les dones.
Enguany es premiaran aquelles iniciatives que tinguin per objectiu la prevenció de la violència masclista, en qualsevol de les seves formes, i contribueixin a la promoció d'unes relacions equitatives i respectuoses entre homes i dones.
Els projectes presentats s'hauran de dur a terme a la ciutat de Barcelona, i hauran de ser d'aplicació pràctica a escala de districte o de ciutat.

Veure les bases a la pàgina web del CIRD.

Inauguració de l'exposició "Te corresponde. Nos corresponde" de Creu Roja al CIRD

El proper dimecres, 7 de setembre, s'inaugurarà la exposició "Te corresponde. Nos corresponde" de Creu Roja a la seu del Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD). Aquesta exposició busca generar reflexions sobre la corresponsabilitat i la igualtat d'oportunitats entre dones i homes.
 
A través de 20 figures gràfiques, aquesta exposició busca donar informació i generar debat respecte de la corresponsabilitat entre dones i homes en diverses àrees. Aquesta exposició parteix de la base que la igualtat és una tasca que totes i tots hem d'assumir en diferents àmbits de la vida.
Els temes que tracta són: la conciliació de la vida personal, familiar i laboral en l'àmbit de la llar, el major percentatge d'abandonament del mercat laboral per part de les dones i les seves conseqüències, la coresponsabilitat de cadascuna i cadascú de nosaltres perquè la conciliació sigui una realitat dia rere dia, el paper fonamental de empreses amb les polítiques perquè la conciliació sigui una realitat, i les solucions que estan en marxa i el seu desenvolupament.

L'exposició romandrà oberta a la seu del CIRD (c/Camèlies, 36-38. Barcelona) fins el 14 de setembre.
Més informació, a la pàgina de "Te corresponde. Nos corresponde".

25 de juliol 2011

Anàlisi de la llei de Mesures integrals contra la violència de gènere

Els 2 i 3 de juny, l'Associació de Dones Juristes va organitzar a Barcelona les jornades " "LEY 1/04 DE MEDIDAS INTEGRALES CONTRA LA VIOLENCIA DE GÉNERO. ANÁLISIS DE SEIS AÑOS DE APLICACIÓN".

En aquests enllaços trobareu les ponències desenvolupades en aquesta trobada:


La ideología de la violencia, Luisa Posada Kubissa

 Violencia de gènero en las Audiencias Provinciales PV. Interpretación y aplicación, por Encina García

 Incompliment del règim d'estades i comunicació i violència masclista, por Ester García López

Reflexiones sobre la especialización de los operadores jurídicos en la LO 1/2004, por Esther Susín Carrasco


L'atenció psicològica a víctimes de violència de gènere en un context judicial, per Gemma Cánovas Sau

Mesures d'allunyament obligatòries i consentiment de la dona. Llibertat versus seguretat, per Marisa Fernández Gálvez

Reflexions sobre les competències civils dels jutjats de violència vers les dones, per Mercè Claramunt Bielsa

El acceso a la justicia en perspectiva de género, por Daniela Heim

Recursos de auxilio judicial, informes técnicos y protocolos de actuación, por Marc Cerón

La tutela judicial penal frente a la violencia de género en las relaciones de pareja en la Comunidad de Madrid, por Sara Vicente Collado

El mite de les denúncies falses, per Paloma Marín López

Materias civiles. Recomendaciones y acuerdos del CGPJ, por Joaquin Bayo Delgado
Órdenes de protección y su procedimiento, por Mª Isabel López Montañez




Més informació: Dones Juristes

Les maltractades estrangeres tenen dret a asil si el seu país no les protegeix

El Tribunal Suprem ha sentenciat que les víctimes estrangeres de violència de gènere són també víctimes d’una persecució i, per tant, són mereixedores del dret d’asil a Espanya "quan s’evidencia que la tutela dispensada per les autoritats nacionals del país d’origen es revela inútil o ilusoria" davant els maltractaments que pateixen.  La decisió es produeix pel cas d’una dona algeriana que va ser forçada a casar-se per acord familiar i va patir a mans del seu marit "contínues agressions i vexacions caracteritzables com continus maltractaments físics i psíquics", un maltractament que també van patir els seus fills menors d’edat i que els jutges han acabat definint com "tracte inhumà o degradant".

La dona va fugir d’Algèria i va demanar asil a Espanya l’any 2007, però el Ministeri de l’Interior li va denegar i li va oferir un permís de residència per raons humanitàries. Va recórrer a l’Audiència Nacional, que li va donar la raó en constatar que la família havia patit "un tracte inhumà o degradant" a mans de l’exmarit i pare dels nens que "no va ser adequadament evitat per les autoritats" algerianes.

La sentència va concloure que si mare i fills tornaven a Algèria la seva integritat física i moral es podrien veure "novament afectades", de manera que va reconèixer el seu dret a l’asil a Espanya i va anular la resolució que havia dictat el Ministeri de l’Interior a l’estimar que el cas reflectia "amb tota evidència la necessitat de protecció de la recurrent davant la realitat i vigència d’una persecució personal al seu país d’origen". No obstant això, l’Advocacia de l’Estat va portar el cas fins al Suprem amb un recurs de cassació perquè considerava que a l’Audiència Nacional s’havia fet una "interpretació indeguda" de la Llei d’Asil. Per l’advocat de l’Estat, el jutge havia interpretat que "totes les dones maltractades tenen dret d’asil a Espanya" quan, segons la seva opinió, no són un "grup social" subjecte com a tal a l’aplicació de les lleis internacionals en la matèria.

El Suprem rebutja la posició de l’Advocacia perquè considera que "la persecució per motius de gènere resulta incardinable en les persecucions socials, en referència a la ’pertinença a un grup social’ a les quals es refereix la Llei d’Asil, i mereix protecció al empara d’aquesta quan s’evidencia que la tutela dispensada per les autoritats nacionals del país d’origen es revela inútil o il·lusòria, de manera que es perpetua la situació de patiment" denunciada per la dona. Així mateix, la Sala dóna suport a la sentència de l’Audiència Nacional, "que ha realitzat una interpretació aplicativa coherent i raonable" de la Llei d’Asil en apreciar "que la situació prolongada de sofriment que ha patit la recurrent i els seus fills menors d’edat com a conseqüència dels maltractaments físics i psíquics infringits pel seu marit (…) és incardinable com persecució per motius de gènere".

Per la sala, aquest fet "determina que, davant la falta de protecció eficaç de les autoritats del país d’origen", que "no els han dispensat tutela jurídica davant les denúncies formulades, es revela la necessitat de protegir-la de forma efectiva del fundat temor i el risc real de continuar patint tractes degradants, i no és per això suficient, en aquests termes, la decisió del Ministeri de l’Interior".

La sentència, signada per Pedro José Yagüe Gil, Rafael Fernández Montalvo, Manuel Campos Sánchez-Bordona, Eduardo Espín Templado i José Manuel Bandrés Sánchez-Cruzat, que va ser ponent en aquest cas, declara que no ha lloc al recurs plantejat per l’Advocacia de l’Estat i li imposa de forma expressa les costes processals.

Font: donesenxarxa

21 de juliol 2011

Migropolis: una visió alternativa sobre la immigració

Aquest vídeo és una proposta audiovisual per a explicar el fenòmen de la immigració des d'una visió diferent i més lúdica, sense perdre profunditat.
Uns invitem a mirar aquest projecte fet com treball de màster d'animació de la Universitat Pompeu Fabra.

Aquest documental va ser projectat a la "3era. Muestra Iberoamericana de Televisión Infantil" i la mostra no competitiva del festival d'animiacio´ANIMA MUNDI.


Més informació a la pàgina web.
 

20 de juliol 2011

Entrevista: "Las empleadas del hogar seguimos en régimen especial dentro del régime general"

Graciela Gallego Cardona y Beatriz Elena Vahos Velilla valoran los recientes cambios anunciados por el gobierno, pero aseguran que son insuficientes, confusos y lejanos en el tiempo

Para las empleadas del hogar la integración del Régimen Especial -en el que se ubicaban- dentro del Régimen General de la Seguridad Social, que equipara sus condiciones de trabajo a las de las personas trabajadoras de otros sectores, representa un pequeño logro dentro de las miles de reivindicaciones por las que han venido luchando desde hace más de diez años. AmecoPress conversó sobre este tema con las representantes de la plataforma Servicio Doméstico Activo, Sedoac, Graciela Gallego Cardona y Beatriz Elena Vahos Velilla.

Una de las aspiraciones de las empleadas del hogar en España está tomando forma. Y está tomando forma porque fue apenas el primero de julio cuando los sindicatos y el gobierno llegaron a un principio de acuerdo a partir del cual las empleadas del hogar entrarían en el Régimen General de la Seguridad Social. Ello conducirá a que las trabajadoras y trabajadores del sector gocen de las mismas condiciones que el resto de las personas asalariadas a excepción de lo concerniente al cobro de prestación por desempleo. Pero ¿cómo ven las empleadas del hogar el hecho de que se materialice una de sus principales aspiraciones?
Como representante de una asociación que agrupa a las trabajadoras del hogar ¿Cómo perciben este ‘principio de acuerdo’?
GG: Nosotras no hemos mirado muy bien las condiciones del acuerdo porque hay algunas cosas que se quedan un poquito en el aire, tendríamos que esperar la regulación final para saber cómo se va a implementar cada cosa porque si hay algo por lo que nosotras hemos venido luchando y reivindicando, es porque nuestra propuesta no es solo por que se respeten nuestros derechos, también es una propuesta política: ¿Qué pasa con los empleadores o empleadoras? ¿El señor Estado qué? simplemente los aprieta y dónde está el apoyo del Estado a los empleadores o empleadoras.
En primera instancia el acuerdo dice que las familias numerosas obtendrán un apoyo por parte del Estado por tener una empleada del hogar en casa, como por otro lado se supone que las familias que contraten los servicios de las empleadas del hogar gozarán de una reducción en sus impuestos, pero es algo que todavía no queda muy claro, pues no se saben exactamente los detalles de la implementación de esto. Nuestra propuesta política es para nosotras pero también para nuestros empleadores o empleadoras.
Entonces, lo que digamos parte de que desconocemos buena parte del acuerdo al que se ha llegado o de que tendríamos que mirar a ver cómo va a ser la implementación para poder hablar con más propiedad. Y esto se llevará un buen tiempo, ya que la entrada en vigor es para enero del año próximo y se empezará a poner en práctica a partir de junio del año próximo.
Beneficios, tras ocho años de espera
¿Cuáles serían los beneficios al ponerse en marcha el acuerdo?
GG: Por un lado antes el contrato entre ambas partes podía ser verbal o escrito, ahora debe ser por escrito estrictamente, otra cosa es que eso se cumpla o que lo hagamos cumplir.
BEV: Otro beneficio alcanzado es que antes la prestación, las bajas por enfermedad no eran efectivas antes del día 29, es decir, antes de ese día nadie se hacía cargo ante una enfermedad nuestra, ahora a partir del día nueve se hace cargo el Estado y a partir del día cinco el empleador o empleadora, lo cual quiere decir que el empleador o empleadora ¿Por qué el Estado no lo hace a partir del día cuatro como lo hace con cualquier otro empleado o empleada?
Ya te digo que nosotras estamos muy contentas, sí, es un avance, lo valoramos positivamente pero hay un montón de cosas que están por definirse como eso de la prestación por bajas de enfermedad ¿Por qué el empleador o empleadora tiene que pagar esos cinco días y no el Estado? y lo otro ¿Por qué tenemos que esperar ocho años hasta que paulatinamente se vayan dando las reivindicaciones?
¿Qué pasa con aquellas empleadas del hogar que se encuentran en situación irregular?
BEV: Pues nada, siguen exactamente como están. ¿No tienen derecho a tener un contrato ni siquiera condicionado?
GG: Porque es muy diferente esto a extranjería aunque en realidad en algún momento debería tener alguna relación.
BEV: Un contrato para que lo utilices para que tramites tus papeles a lo mejor sí, pero a lo mejor sí porque tu empleador o empleadora quizá sabe que eres una buena persona, que tienes un tiempo prudente, que vales para lo que estás, que está contenta contigo eso lo puede hacer un empleador o empleadora con o sin convenio. Pero en el caso del nuevo convenio no está contemplado eso específicamente, que esa es otra reivindicación que buscamos la de aquellas trabajadoras que se encuentran en situación irregular administrativa pero que son empleadas de hogar.
GG: Se habla de economía sumergida o de que las empleadas del hogar salen a flote pero ¿hasta qué punto esa economía sumergida va a salir o hasta que punto seguirá sumergida? 

Fuente: AmecoPress. 

19 de juliol 2011

Informe sobre la situació de les dones al mercat de treball a Catalunya

L’any 2010 Catalunya presenta una població potencialment activa (nombre de persones de 16 anys i més) de 6.077.100, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) i una població activa (persones de 16 anys o més que busquen o tenen un treball remunerat dins del mercat laboral) de 3.820.300, amb un increment d’un 1,06% respecte el 2009.

Dins del grup de població activa és d’interès diferenciar entre la població ocupada (persones que treballen per remuneració o retribucions en espècie), que va ser de 3.133.400 i la població aturada, que va tenir un augment de 43.700 persones (6,36%) al llarg del 2010. Aquest augment és molt menor respecte al creixement de l’atur en anys anteriors. En conjunt, es pot considerar que tant els llocs de treball com la població en edat de treballar (+1,06%) s’han pràcticament mantingut en el 2010.

Quant al conjunt de la població femenina, a Catalunya el 2010 hi va haver 3.111.400 dones potencialment actives amb un augment del 0,35% respecte el 2009. Concretament, les dones actives van ser d’1.743.600 amb un augment del 2,5%, de les quals hi havia 1.456.200 ocupades (83,51%) i 287.400 aturades (16,48%). Aquestes dades indiquen una reducció d’un punt pel que fa a l’ocupació femenina i un
increment d’un punt de l’atur femení a Catalunya el 2010 respecte l’any 2009.

Una altra dada destacable és el canvi en la població inactiva on hi ha hagut una davallada de 32.400 dones, que suposen un 2,36% menys respecte el 2009, amb un total d’1.367.800 dones, que representen el 60,6% de les persones inactives a Catalunya enfront el 39,40% dels homes.

Veure informe sobre la situació de les dones a la feina

Plan Bolonia olvida la igualdad

Son las Juntas de cada Facultad, compuestas en su mayoría por hombres, las responsables de hacer la adaptación del Plan Bolonia en las universidades españolas. Consecuencia: la reducción de créditos en los grados universitarios se olvida de las asignaturas de género.

La Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación es responsable, según Fátima Arranz, del Departamento de Sociología IV de la Facultad Ciencias Políticas y Sociología de la Universidad Complutense de Madrid. La profesora explica que este organismo “tenía que haber revisado y vigilado para que se cumplieran las recomendaciones de la Ley de Igualdad y la inclusión de las asignaturas de género en los nuevos planes de estudio, pero no lo ha hecho”. 
 
Los ejemplos más avanzados en formación en género los encontramos en la Universidad de Valencia, que en 2008 logró que se aprobase su propuesta de integración de estudios de género en los títulos de grado, y en la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid (URJC), que cuenta con el único Grado en Igualdad de Género que puede realizarse en España. En la URJC han conseguido algo que en el resto de universidades es, a día de hoy, impensable. Han implantado una asignatura transversal que se imparte en todos los grados: Deontología profesional, principios jurídicos básicos e igualdad. 

Para Arranz “la transversalidad es hoy una ironía”. Asegura que no hay profesorado especializado en género, con lo que el temario específico de género “o se salta o se imparte inadecuadamente”. Y es que para que haya profesorado, “tiene que haber formación”. 

Departamentos
El problema fundamental, según esta académica que ha participado en el proceso de adaptación de los planes de estudio de su facultad, es que no hay departamentos de específicos de género e igualdad. “No quieren transformarlo en departamento porque no quieren repartir el poder”, argumenta, señalando, una vez más, el trasfondo patriarcal que dirige los hilos de la injusticia: el orden social está manejado por hombres, y no quieren ceder. 

Al no haber departamentos de género y quedando en manos de las juntas de facultad, fuertemente masculinizadas, la nueva configuración de los planes de estudios, en la que ha habido que reducir un curso, la igualdad se queda fuera, se olvida. En el caso de masters o seminarios, se han respetado más, “porque tenían otra lógica y cuentan con la financiación del Instituto de la Mujer”, matiza Fátima. 

No se han integrado como debería las asignaturas de género en los nuevos planes de estudio del Plan Bolonia. Así, el ideal que marca la Ley de Igualdad no se cumple en nuestras universidades. Los estudios de género son aún un asunto desvalorizado, no se ve su importancia, su trascendencia y su necesidad. La formación en igualdad de las nuevas generaciones y la configuración de un ámbito de conocimiento plural, abierto y que tienda a la superación de lo establecido son prioridades que quedan postergadas, una vez más. 

Fuente: Amecopress.

Prohibir la prostitución para velar por la seguridad vial

La Generalitat pretende prohibir la prostitución en las carreteras catalanas, antes de que acabe el año, esgrimiendo el argumento de la seguridad vial. En una entrevista a EuroPress, el conseller del Interior catalán, Felip Puig, ha explicado que la Ley de Carreteras permite al gobierno catalán valerse de instrumentos en materia de seguridad vial contra la prostitució.

La Consellería de Interior de la Generalitat considera que las mujeres trabajadoras sexuales que ejercen la prostitución en las carreteras pueden distraer a quienes conducen por ellas y provocar maniobras imprudentes: “Se trata de preservar las condiciones para que no haya siniestros y aprovechar esta grieta para ver si somos capaces desde un punto de vista legislativo y ejecutivo de intervenir mejor y expulsar de nuestras carreteras la prostitución”, ha señalado Puig.

El nuevo articulado de la ley, contempla la “prohibición de la ocupación temporal de las zonas de dominio público, servidumbre y afectación para realizar usos relacionados con la prestación de servicios sexuales”, al considerarlas incompatibles con la seguridad de la vía y su finalidad. Establecerá, además, que serán sancionables tanto “la persona que ofrece” estos servicios sexuales como la que los “solicita o acepta”. La modificación del articulado de la Ley de Carreteras está incluida en la Ley de Agilización de la Administración Autonómica, la conocida como Ley Ómnibus, que contempla 80 leyes y 631 artículos que la Generalitat quiere modificar limitando trámites y tiempo.

“En estos momentos la ley de seguridad ciudadana y orden público es una Ley Orgánica, del 92, y por lo tanto nuestras capacidades para abordar según qué tipo de actuación sobre los derechos de las personas está limitada competencialmente”, ha lamentado Puig. De cara a septiembre, el conseller quiere tener lista una modificación de los criterios de actuación policial, ya que serán los Mossos d’Esquadra quienes se encarguen de perseguir dichas actuaciones ilícitas. El régimen sancionador dependerá del Servei Català de Trànsit (SCT), que velará por que la ley se cumpla en todas las carreteras catalanas.
Font: AmecoPress.

18 de juliol 2011

Obertes les inscripcions per al Club de lectura “Lletres de Dones”

El club de lectura “Lletres de dones” vol ser un espai on compartir un conjunt de textos escrits per dones que, des de la ficció i la no ficció, ens acostin una mica més a les aportacions que escriptores d’arreu han fet a la literatura i al pensament. El Club de lectura –gratüit- començarà al CIRD a l'octubre d'enguany. 
 
Sense discutir si existeix o no una literatura pròpia de dones, el que es pretén és descobrir el què escriuen i han escrit algunes d’aquestes dones, la literatura feta per elles: les seves maneres de pensar, de sentir, de crear representacions o de representar-se, fent un èmfasi especial a qüestions de gènere (rol) i identitat que es filtren en tot aquest teixit textual.

Set sessions per compartir set visions escrites per dones. Set propostes que per mitjà del llenguatge ens apropen a diferents maneres de dir i de dir-nos com a persones i com a dones. I en última –o primera– instància, set encontres per gaudir de la lectura.
Les 7 sessions seran d’octubre de 2011 a maig de 2012 (excepte desembre), l’últim dimarts de cada mes de 18.30 a 20.00 h. La presentació serà el dimarts 27 de setembre, 18.30 h i serà a càrrec de Mar Valldeoriola.

Període de pre-inscripció: fins el 16 de setembre (agost tancat) al CIRD i cird@bcn.cat. Cal omplir la fitxa de pre-inscripció.  Cal dir que el CIRD portarà a terme una selecció entre les sol·licituds per constituir un grup amb interessos compatibles

Confirmació inscripció: 20 de setembre per correu electrònic

14 de juliol 2011

Informe de la ONU sobre situación de las mujeres en el mundo

ONU Mujeres presenta su primer informe anual, titulado ‘El progreso de las mujeres en el mundo: En busca de la justicia’, en el que se recogen los avances alcanzados como, por ejemplo, los 139 países y territorios que consagran la igualdad de género en sus constituciones. Pero también muestra que, muy a menudo, las mujeres siguen experimentando injusticias, violencia y desigualdades en el hogar y en el ámbito laboral.

El informe incluye resultados alarmantes, tintes esperanzadores, sugerencias urgentes y sueños: “Sueño con un mundo… donde mi hija puede ser una líder”, Kefayah Mohammed Mostaza, territorio palestino ocupado. “Sueño con un mundo… donde las mujeres son libres de la violencia de género, donde ONU Mujeres trabaja por una vida libre de violencia. Donde todo el mundo es igual. Donde tenemos los mismos derechos en todas sus formas”, Karen Valero, Colombia. “Sueño con un mundo… donde la ONU apoya a las mujeres para que sean más independientes económicamente y el mundo mejora así en su conjunto”, Reem Badran, parlamentaria jordana. “Si un niño puede ser presidente, una niña puede ser presidenta”, Gabriel Pierre, Haití.

De momento, estos sueños no se han alcanzado y así lo demuestran los datos del informe. 603 millones de mujeres viven en países donde la violencia de género no es considerada un delito. Nada comparado con los 2.600 millones de ellas que viven en lugares donde si el violador y el marido resultan ser la misma persona, la violación no es un delito. Además, “las leyes basadas en la costumbre o la religión, que coexisten con las legislaciones estatales, frecuentemente restringen los derechos de las mujeres en la familia, por ejemplo, en lo referido al matrimonio, el divorcio o el derecho a heredar bienes”, advierte el informe.

Y las cosas no mejoran en el entorno laboral. 117 países cuentan con leyes sobre igualdad de remuneración pero, en la práctica, las mujeres todavía perciben hasta un 30 por ciento menos que los varones en algunos países. Las mujeres, además, realizan una mayor cantidad de trabajo doméstico y de cuidados no remunerado en todas las regiones del mundo. En todas. Mundialmente, el 53 por ciento de las mujeres que trabajan, unos 600 millones, desempeñan empleos vulnerables como el autoempleo o el trabajo no remunerado prestado en negocios familiares, que generalmente carecen de la protección de las leyes laborales.

Fuente: AmecoPress

11 de juliol 2011

Se abre espacio online para artículos sobre Mujeres

El diario El País, abrió un espacio para contar los cambios que está aportando la mujer a un mundo en transformación, para detectar desigualdades y para albergar debates bajo esta premisa clave: una sociedad desarrollada y libre no puede funcionar si no permite idénticas oportunidades a la mitad de la población.
El blog, está abierto a hombres y mujeres.





Fuente:: El país

PRESENTACIÓ MONOGRÀFIC PERIODÍSTIC SOBRE LA SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA DE LES DONES I D’ALTRES INVESTIGACIONS - FSIS

El 28 de juny es van presentar 11 reportatges periodístics des d'una perspectiva de gènere, produïts per periodistes corresponsals del Servei de Notícies de la Dona d'Amèrica Llatina i el Carib - SEMLac i la Xarxa Internacional de Periodistes amb perspectiva de gènere de Catalunya XIDPICCAT, per encàrrec de la Fundació Sida i Societat, que incorporen el context i la situació actual de les dones respecte a la salut i la reproducció. S'exposen temes com l'avortament, el tràfic de dones, malalties de transmissió sexual, el VIH/sida, salut mental i la violència masclista, entre d'altres, a diversos països de l'Amèrica llatina i Carib.

En aquesta oportunitat es va presentar altres tres investigacions realitzades a Catalunya amb la col·laboració de diverses institucions de salut i investigació.

Es pot demanar el material: comunicacio@sidaisocietat.org - T. 93 396 78 20  - Exemplars limitats.

Jornada "Dona i Tecnologia" al Parlament de Catalunya

El proper dimecres 13 de juliol, a les 09 h, es desenvoluparà una Jornada sobre Dones i tecnologia al Parlament de Catalunya, amb els objectius de presentar el Centre Europeu "Dona i Tecnologia" i impulsar una plataforma d'entitats a Catalunya, liderada per l'Observatori Dona Empresa i Economia, que treballi el tema amb la implicació d'empreses del sector de la tecnologia, la universitat i les institucions de l'Administració i que permeti avançar en polítiques encaminades a apropar a les dones a la investigació, la ciència i la tecnologia i especialment en l'emprenedoria TIC i en llocs de direcció i presa de decisió d'aquest sector tecnològic d'alt valor afegit.

Altra informació en: http://www.cambrabcn.org/
La assistència és gratuïta trucant al 902 448 448 o enviant un correu electrònic a: sarnau@cambrabcn.org 

Representacions corporals de la subjectivitat

El grup de recerca Cos i Textualitat (Universitat Autònoma de Barcelona) i el Centre Dona i Literatura (Universitat de Barcelona) organitzen conjuntament aquest curs d'estiu que es proposa reflexionar des d'una perspectiva interdisciplinària sobre les representacions corporals de la subjectivitat. Partint del cos com a cruïlla en transformació i dialèctica constant, el curs vol analitzar les maneres en què s'hi inscriuen les possibles identitats i la seva representació en diferents textos artístics (literatura, videoclips, cinema...).

Dimecres 13 i dijous 14 de juliol de 2011, de 19h a 21h
Centre Cívic Pati Llimona
c/ Regomir 3 - 08002 Barcelona
Organitza: Cos i Textualitat i Centre Dona i Literatura

07 de juliol 2011

La ONU denuncia la impunidad de la violencia sexual en Europa

La igualdad entre hombres y mujeres está reconocida constitucionalmente por 139 de los 192 miembros de las Naciones Unidas. Pero ante los ojos de la ley, la brecha entre los dos sexos es importante y eso se traduce, por ejemplo, en que en Europa sea difícil probar los casos de violación ante la justicia o en que 603 millones de mujeres en el mundo no tengan protección legal frente a la violencia doméstica.
En este último caso, son mujeres que viven en países donde, además, actos como la violación conyugal no son considerados explícitamente un delito. Eso, en cifras, significa que hay 2.600 millones de mujeres en 52 países que pueden ser asaltadas por sus maridos, sin que estos sufran castigo alguno.
Son algunos datos recogidos en el primer informe de ONU Mujeres, el órgano de las Naciones Unidas para las políticas y acciones en el ámbito de la igualdad de género. Las mujeres, según afirma su directora, Michelle Bachelet, "están marcando la diferencia y provocando el cambio". Pero la discriminación y la injusticia de género todavía son frecuentes en todo el mundo.
Las mujeres, denuncia la expresidenta chilena y directora ejecutiva de ONU Mujeres, "siguen experimentando injusticias, violencia y desigualdades en el hogar y en el ámbito laboral". Algunos de los factores que explican esta brecha son las leyes basadas en costumbres y la religión, que restringen los derechos de la mujer sobre todo en el ámbito privado. Es una lacra también en el mundo desarrollado.

Ver informe completo. 


Fuente: El País.

06 de juliol 2011

Recordatori: Presentació del projecte. Protagonistes. Càmera en mà per Barcelona

“Protagonistes. Càmera en mà per Barcelona” pretén ser un projecte creatiu que permeti a alguns col·lectius de dones plasmar les seves experiències migratòries i de vida a Barcelona, tot afavorint el treball en xarxa, la participació política i la sensibilització de la resta de la comunitat local.

Si us agradaria participar en la gravació i edició d'un documental, veniu a la presentació! Cal confirmar assistència.

Organitza: Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD)

Hora
dijous, 7 / juliol · 18:00 - 20:00

Lloc
c/Camèlies 36-38, Barcelona. (CIRD)

01 de juliol 2011

Narracions orals per a persones adultes amb contingut de gènere

Els dijous 14, 21 i 28 de juliol a les 20 h es desenvoluparan tres sessions de contes per adults amb una perspectiva de gènere. Aquestes sessions tindran lloc al pati de la seu del CIRD. Entrada gratüita.
 
Dijous 14: "El Mirall de Categoris" i d'altres contes que no acaben amb un petó, a càrrec de Fil a l'agulla.
Contes no sexistes i amb sentit de l'humor que descriuen els viatges de personatges que aprenen a ser ells mateixos equivocant-se, atrevint-se a anar més enllà de categories socials assignades i salvant un destí inexorable.
 
Dijous 21: Històries de "Mujeres de Ojos Grandes", a càrrec de Martha Escudero.
Dones sorpreses i sorprenents, dones enamorades al són d'un bolero, dones amb històries desmesurades, que poden resumir en una nou d'experiència el que les ha portat anys viure. A partir dels contes d'Ángeles Mastretta, escriptora i periodista.
 
Dijous 28: "Latidos de la tundra helada", a càrrec de Cristina Contreras García.
Contes inuit on el més quotidià i el més extraordinari s'abracen, amb allò femení, allò masculí..., traçant junts danses cícliques de mar i carn, alè i ànima, ossos i llàgrimes... en les quals reconèixer-nos, dins i fora de la nostra pell.
 Lloc: c/Camèlies 36-38. Barcelona
Més informació: 932 850 357