Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

09 de maig 2011

Periodisme en temps difícils


El passat 3 de maig, va tenir lloc a Barcelona la Presentació del projecte de Recerca “Periodisme en temps difícils” impulsat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya ” (ADPC) . Amb aquest estudi, les seves realitzadores, Marta Corcoy i Mavi Carrasco , han volgut retre homenatge a tota una generació de dones periodistes en l’època del Franquisme. Temps complexes a nivell polític i social, en els que exercir la professió era difícil en termes generals i més encara pel fet de ser dona.

Les dones d’aquesta generació van treballar en una època molt convulsa i van ser pioneres en molts aspectes. La seva aportació, la seva tasca, va obrir camí a les generacions posteriors de dones periodistes que amb aquest treball de recerca han volgut posar en valor i fer memòria per tal de fer un homenatge al seu compromís i a la seva professionalitat.

L’acte de presentació que es va realitzar al Col•legi de Periodistes de Barcelona va està conduït per la periodista Carolina Barber i van participar en representació de la senyora Joana Ortega, Vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joan Auladell, Director General de Relacions Institucionals, Núria Balada, Directora Executiva de l’Institut Català de les Dones i la Presidenta de l’Associació de Dones Periodista de Catalunya, Carme Freixa.

Primerament, Marta Corcoy va presentar la web “Periodistes en temps difícils” com l’espai on es pot consultar la biografia de 40 dones periodistes (1966-1982) de l’època, per tal de visibilitzar-les, així com altres informacions d’interès, com ara entrevistes a dones destacades i que van tenir un paper rellevant a la societat catalana, entre les que destaquem, Margarita Rivière, Lidia Falcon, o Montserrat Minobis. A més, la web disposa d’una sèrie d’apartats on es pot saber més del periodisme de l’època i d’altres qüestions relacionades amb l’entorn social, interessants per fer-se una idea més aproximada de la realitat que es vivia en aquells temps.

Posteriorment a la presentació de la web, es va obrir un debat amb les protagonistes, les dones que van desenvolupar la seva professió de periodistes en aquella època, dones com l’Amparo Moreno, Regina Farré, Mª Eugenia Ibáñez, Montserrat Nebot, Marina Bru o la Maria Fava , entre d’altres. Alguns dels temes que van sortir al llarg del debat, van ser les dificultats de les dones periodistes d’aquells temps per conciliar la vida professional i personal i/o familiar, la precarietat laboral en la que es treballava des del punt de vista salarial i de condicions contractuals, la manca de recursos, en quant als aspectes negatius. D’altra banda, i en un exercici de contrastar amb respecte els temps actuals, es va mencionar que abans es treballaven molt més les fonts d’informació que no pas ara. Així mateix, es van explicar moltes anècdotes en concret, sobre el periodisme a les ràdios locals i als anomenats “gabinets de comunicació” dels ajuntaments on moltes de les dones periodistes van iniciar les seves carreres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada