Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

17 d’octubre 2013

"La Fuente de las Mujeres" al Cicle de Cinema D Barcelona: La Força del Talent

La setmana que ve, els dies 21, 22 i 23 d'octubre, a les 19.45h i les 22.15h es projectarà, als Cinemes Alexandra, la pel·lícula La Fuente de las Mujeres en el marc del Cicle de Cinema D Barcelona: La Força del Talent.

De què va? Doncs, davant la desatenció dels dirigents del poble a les exigències de millora de la qualitat de vida, les dones d’aquesta comunitat magrebina convoquen una vaga de sexe a partir de la qual es posarà de relleu el poder i la fermesa femenines, així com també la seva capacitat estratègica en la cerca de solucions no violentes per resoldre els conflictes.



El film mostra el talent de les dones  per tal de cercar alternatives que permetin resoldre conflictes, en aquest cas proposant una forma de pressió que pretén solucionar un problema que afecta a tota la comunitat i que té a veure amb una de les necessitats més bàsiques: l’obtenció de l’aigua. Segons declarà el propi director, decidí realitzar aquest film un cop s’assabentà de que a Turquia les dones havien fet una vaga de sexe pel mateix motiu que presenta el film, de manera que partí d’aquest fet per tal de desenvolupar una història més complexa amb uns personatges ficticis i les seves situacions particulars. Malgrat aquest sigui el referent directe, el punt de partida de les vagues de sexe cal anar a buscar-lo a l’obra Lysistrata d’Aristòfanes, on en aquest cas la vaga es produeix en el context de la guerra contra Esparta.

Ja no en l’àmbit literari sinó en la pròpia història, s’ha produït en diverses ocasions aquest tipus de forma de pressió especial, entre les quals recentment podem destacar la de Libèria (2003) per tal de posar fi a la segona guerra liberina; la de Colòmbia (2006) amb l’objectiu d’aturar la violència entre les bandes, i també d’aquest país, la de 2011 que volia aconseguir la construcció d’una carretera que unís el poble de Barbacoas amb la infraestructura viària de Colombia; la de Kènia (2009), que tenia el propòsit d’aconseguir un acord entre diferents polítics enfrontats; la de Turquia (2009) pel mateix tema de l’aigua que exposa el film; la de Bèlgica (2011), que pretenia insistir en la formació d’un nou govern; la de Filipines (2011), que desitjava aturar la violència entre dos pobles; o la de Togo (2012), que tenia com a objectiu aconseguir la dimissió del president del país.

Aquest film de Radu Mihaileanu planteja aquest tema com a element principal de la història, però també tracta d’altres qüestions rellevants en relació a la situació de les dones en el sí d’una societat islàmica en un poble rural: la pròpia condició femenina, la violència conjugal, la importància de l’educació, la interpretació de l’Alcorà, la virginitat abans del matrimoni, els matrimonis acordats o la contracepció. Així doncs el film posa de manifest la capacitat d’un col·lectiu en la cerca de mesures i estratègies a partir de propostes de resistència que gràcies a la seva intensitat permeten posar de relleu problemes que sovint queden amagats o no són destacats.

Direcció: Radu Mihaileanu
Guió: Radu Mihaileanu, Alain-Michel Blanc
Fotografia: Glynn Speeckaert
Intèrprets: Hafsia Herzi, Leila Bekhti, Zinedine Soualem,
Sabrina Ouazani, Malek Akhmiss.
Producció: França-Bèlgica-Itàlia, 2011
Durada: 136 minuts
VOSE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada