Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

17 de desembre 2010

INTRO

Intro és un projecte impulsat per l’Institut Català de les Dones, el Departament d’Acció Social i Ciutadania i la Secretaria de Política Lingüística, i posa a disposició de la ciutadania una nova eina informàtica per analitzar i detectar l’ús sexista o androcèntric del llenguatge.

El llenguatge no explica la realitat sinó que la realitat explica el llenguatge, i, en societats com la nostra, on encara existeixen discriminacions per raó de sexe, el llenguatge recull aquestes discriminacions i les reprodueix en les seves estructures. Aquest programari informàtic neix amb la intenció de ser un recurs més en la lluita contra l’ús androcèntric o sexista del llenguatge. Funciona de manera similar als altres analitzadors lingüístics, detectant aquelles paraules que poden tenir una connotació sexista o androcèntrica i oferint alternatives pels casos en què sigui necessari.

D’entrada, aquesta primera versió incorpora prop de 1.500 termes. També inclou la possibilitat que cadascuna de les persones usuàries es gestioni el seu propi diccionari de termes i, està previst que, a partir del seu ús els usuaris i les usuàries puguin realitzar aportacions de millora, que s’incorporaran en les revisions posteriors. El programa s’ha d’instal·lar a cada ordinador, com en qualsevol altra eina informàtica. Quan s’ha completat la instal·lació queda integrat en processador de textos i s’indica quin text es vol revisar. Després de l’anàlisi, l’Intro detecta les possibles paraules o expressions androcèntriques de manera que la persona usuària pot clicar sobre el terme i s’activa el context en què apareix per tal que pugui valorar si, efectivament, l’ús és sexista o androcèntric. Així mateix, li ofereix suggeriments per substituir el terme per altres que no tinguin connotacions discriminatòries de gènere.

És un instrument innovador que pretén facilitar i automatitzar el procés de fer una revisió de llenguatge sexista en un text. A més també detecta els possibles termes sexistes mitjançant una exploració d’arxius, un web o en un correu electrònic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada