Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

21 de desembre 2010

Noves tecnologies contra la violència masclista




El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya (DIRIP) ha donat a conèixer algunes eines que ofereixen les noves tecnologies per prevenir, detectar i actuar amb més rapidesa i eficàcia davant les agressions contra les dones. L'acte  s'ha celebrat en l'àmbit d'una Tertúlia Digital, que aplega empreses catalanes que treballen per la innovació.

Un portal per a professionals que ajuden les víctimes

Maria Almendros Martínez, del Programa d’Intervenció Integral contra la Violència Masclista del Institut Català de les Dones, ha presentat  el portal www.recursosviolenciamasclista.cat, una eina interactiva per als i les profesionals que es dediquen a ajudar a les víctimes (dones, nens i nenes) de la violència masclista. Inclou un cercador de recursos, un llistat de serveis, un espai per penjar protocols i ajuts, i enllaços. Mitjançant el cercador es pot accedir a informació sobre atenció psicològica, jurídica, per poblacions, per tipus d’intervenció… A l’índex de serveis hi ha diferents tipus d'intervenció, com la jurídica, la de centres especialitzats... A Protocols i ajuts s'hi encabeixen diferents documents i, a Enllaços, hi podem trobar estadístiques, formació, webs… Per ara, explica Almendros, aquesta eina és únicament informativa, però en un futur també servirà per tenir una millor coordinació i comunicació interna entre els i les professionals.

Recursos i enquestes

Alba García Sánchez, Directora del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista de la Generalitat de Catalunya, ha recalcat que per violència masclista s’entén tota violència que s’exerceix a qualsevol tipus de dona o nena pel fet de ser dona. La violència, ha dit García, és un fenomen global molt complex,i tothom s'ha de comprometre a abordar-la i a intentar-hi posar fi. “Hem d’analitzar la violència i pensar amb alternatives i solucions", ha insistit.

“Fins el dia d’avui, per aquest motiu, a Catalunya hi ha 11 dones mortes i dues criatures”

García ha esmentat els diferents recursos que hi ha en la lluita contra aquest tipus de violència: la teleassistència, adreçada a les dones que tenen sentència amb ordre de protecció i que puguin estar en risc; la línea d’atenció permanent de l'Institut de la Dona (900 900 120); la central d’emergències 112, que ha tancat un protocol per ajudar a les dones víctimes del tràfic de les màfies, i que ha rebut 25.200 trucades fins l'octubre passat. Aquest servei  rep de mitjana una trucada cada 17-18 minuts.

La directora del Programa de Seguretat creu que és d’importància vital la formació dels operadors perquè puguin identificar quina és la necessitat de la persona que truca o com actuar davant de trucades d’urgència immediata.

“Estem molt al principi, cal conèixer a fons el tema de la violència”

García ha donat algunes dades sobre la violència masclista obtingudes d'una enquesta telefònica feta a 14.122 dones que pateixen o han patit violència masclista, com ara, que només un 17,7% de les víctimes posa denúncia, i que un 4% de dones ha deixat la feina per assetjament sexual. L'enquesta constitueix una radiografia acurada de la violència masclista a Catalunya.

Segons Alba García, de la mateixa manera que conduir begut està mal vist, els maltractadors també haurien haurien d’estar molt mal vistos: “Es pot fer quelcom per canviar culturalment: desenvolupar l'educació per prevenir la violència, que es produeixi un canvi de valors a nivell social."

Quant al comportament dels adolescents, una enquesta feta a instituts de secundària de tot Catalunya durant el curs 2005-2006, reflecteix que s'hi van produir 3.000 casos d’agressions sexuals fortes com tocaments o violacions.

Respecte de quin paper poden fer les noves tecnologies perquè les dones se sentin més segures, García explica que, per exemple, es podria fer que la víctima obtingués contacte immediat amb una comissaria dels mossos d'esquadra només tocant una tecla del telèfon quan es trobés en situació de perill. “S’ha d’universalitzar el dret a tenir recursos de protecció. “El món empresarial pot trobar el seu espai en aquest problema per aportar-hi solucions.”

Durant els tres anys i mig que Alba García ha estat directora del Programa de Seguretat, s’han dut a terme quasi el 80% de les actuacions programades. A gairebé totes de les comisaries dels mossos a Catalunya es pot trobar un professional format en violència masclista que pot atendre a víctimes que demanin informació, ajut o que denuncïin. Entre altres accions, es fan xerrades de prevenció als instituts, s’ha fet un protocol de violència en tràfic de dones, i s'estudia la violència en el cas de matrimonis convinguts.

La taula rodona ha sigut moderada por Tomás Cascante, fundador de la plataforma Tertulia Digital, que aplega empreses a l’entorn de la innovació a Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada