Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

25 de març 2011

Presentació de l’aplicació per a mòbils de Dones en Xarxa


En una sala preparada per a la interactuació a través de les diferents xarxes socials i l’ús de les TIC per visibilitzar a les dones a la xarxa, va tenir lloc l’acte de presentació de la nova aplicació per a mòbils de Dones en Xarxa. L’elecció del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison no va ser al atzar; és un espai simbòlic i de referència per a les dones catalanes.

Lourdes Muñoz, nova presidenta de Dones en Xarxa, va inaugurar l’acte i va explicar els principals motius que ens han dut a impulsar aquesta nova aplicació. Muñoz va destacar dues qüestions claus. La primera, que Dones en Xarxa té com a principal objectiu apoderar a les dones a través de l’ús de les TIC, impulsant així una major presència de les dones a Internet i fomentant la creació de continguts per part de les dones a la xarxa. "La idea és que la dona deixi de ser únicament una usuària de la xarxa i es converteixi en creadora de projectes TIC, generant els seus propis continguts”, va dir.

Així mateix, Dones en Xarxa "defensa la filosofia de l’ús del programari lliure, així com fer d’Internet una xarxa de ciutadania", va continuar. En aquest sentit, Muñoz va destacar la importància de les eines que permeten arribar a les fonts d’informació d’una manera ràpida, i que permeten interactuar i comunicar-se a la xarxa.

És per aquest motiu que "la nostra entitat dóna un nou pas endavant en la seva tasca visibilitzadora i difusora de les aportacions de les dones de Catalunya, i ho fa a través de les TIC", amb la creació d’aquesta nova aplicació mòbil per a iPhone, iPad, Android i Blackberry.

A l’acte vam comptar amb la participació de la blocaire Dolors Reig, autora principal de El Caparazón. Reig va destacar la importància de les xarxes socials per a la visibilització i la interactuació de les persones en termes generals. Internet, va dir, és un espai idoni per promoure continguts, posar en contacte projectes, persones, i generar noves formes de comunicació i d’innovació.

Una altra de les idees que van sorgir dins la seva exposició va ser el concepte d’Internet com a "web social" (educació 2.0, periodisme 2.0, política 2.0, marketing 2.0 i cultura 2.0), que tothom pot aprofitar i accedir de forma totalment oberta. D’altra banda, Reig va esmentar alguns dels punts forts de la xarxa, com ara: l’horitzontalitat d’aquesta, és a dir, l’accessibilitat en plena igualtat per tothom, persones, empreses, institucions, etc.; la capacitat d’interactuar i compartir coneixement; la diversitat de fòrmules per accedir a la xarxa a través de les diferents tecnologies: el mòbil, que s’està imposant com una de les més utilitzades; i la reputació digital, és a dir, la confiança/fiabilitat com un valor afegit, tant pel que fa a les fonts d’informació, com pels continguts i missatges que circulen per la xarxa.

Reig, que ha col·laborat amb molts mitjans de comunicació, va subratllar la importància de la imperant cultura del vídeo, especialment estesa entre els més joves, que són els nadius de la xarxa. La combinacio d’imatge i música ajuda a transmetre el missatge d’una forma més nítida, més propera i eficient. Va posar, com a exemple, el clip Etiquetas psiquiátricas de trastornos inventados.

Per acabar la seva intervenció, Reig va comentar que l’univers de les blogosferes està agafant molta força com a espai de comunitat on les persones, a part d’incorporar continguts, promouen el concepte de fer xarxa i d’innovació, sobretot pel que fa als creatius i creatives i/o a les persones emprenedores que, a través dels blocs, s’estant fent més visibles a Internet i estant incorporant nous projectes i sinergies.

Tot just després de la seva intervenció, van haver moltes preguntes per part dels i les assistents a l’acte. Alguns dels temes que van sorgir van ser com les empreses es poden donar a conèixer a través d’Internet d’una forma eficaç, i com saber triar les fonts d’informació que generen continguts fiables, veraços i de qualitat.

Cal dir que, durant el desenvolupament de l’acte, van haver moltes persones que ens van seguir a través de les diferents xarxes socials, especialment Facebook i Twitter (a través de la hashtag #apliDEX), i van realitzar les seves aportacions d’idees, reflexions i preguntes a la Dolors Reig, en una experiència molt interactiva i fructífera. Així mateix, les dones i homes assistents a l’acte van poder provar la nova aplicació per a mòbils que Dones en Xarxa ha impulsat i que estarà disponible per a la resta de persones durant els propers dies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada