Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

05 d’abril 2011

La web 2.0 com a eina d’empoderament de les dones


Laura Seara, directora de l’Instituto de la Mujer d’Espanya aposta fort per la formació en l’ús de les TICs. La prova la tenim en la presentació que es va fer el passat 28 de març a la seu del Instituto de la Mujer on es va anunciar la realització de Tallers sobre TIC adreçats a dones responsables de comunicació de les organitzacions feministes i que tindran lloc els propers 5 i 12 d’abril.

Aquesta presentación va comptar amb la participación de dues dones expertes i referents en aquests temes, la
Lourdes Muñoz, diputada integrant de la Comissió Mixta dels Drets de la Dona i d’Igualtat d’Oportunitats del Congrés de Diputats i, Monserrat Boix periodista, feminista i creadora de Mujeres en Red. Els tallers dirigits a dones iniciades en la navegació per internet van voler “arma” a les dones a través d’estratègies i coneixements varis per fer activisme a través de la xarxa i generar continguts propis.

Tant Muñoz, com Boix van donar importancia a diferentes conceptes: la importància que té Internet com a eina d’apoderament de les dones per tal de fer-les més visibles i la possibilitat de crear sinergies amb altres dones i conformar xarxes de col.laboració. Laura Seara, va comentar segons alguns estudis elaborats conjuntament amb la Universitat Complutense de Madrid i l’Instituto de la Mujer, que hi ha “una preocupant estadística entorn de la bretxes digitals de gènere respecte a les tecnologies de la informació

Aquests tallers están dins de les accions del
pla d’acció per a la igualtat entre homes i dones en la societat de la informació, promogut per l’Institut i el Ministeri d’Indústria ja que, va indicar Seara, “tenim clar que les organitzacions de dones han de tenir més presència en internet i creiem que som capaces entre nosaltres de crear noves xarxes”.

A aquests tallers amb places limitades i amb una metodologia “absolutament pràctica” s’han convidat, en principi, a les dones encarregades de l’entorn comunicacional de les organitzacions feministes ja que es pretén fomentar i facilitar l’activisme a través del mitjà electrònic.

Per a Lourdes Muñoz, la realització d’aquests tallers és una oportunitat per conèixer internet “com a nou espai públic per l'empoderament de les dones” va afirmar en aquest sentit anar “allunyada de formar dones perquè consumeixin la informació acríticament o perquè es limitin a llegir el que uns altres publiquen” , amb la qual cosa la seva pretensió és formar a les dones en el maneig de les tecnologies de la informació a fi que siguin més actives en la utilització de les mateixes.

Per la seva banda, Monserrat Boix va parlar de la importància i característiques de cadascuna de les eines que ofereix la xarxa per a la difusió de la informació i l’activisme, amb especial èmfasi en els blogs i les xarxes socials, a partir de la seva experiència en diferents espais digitals de la seva creació i d’un recorregut per publicacions que van servir d’exemple per a la comprensió de la importància que actualment revesteix el bon maneig i aprofitament de la xarxa de xarxes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada