Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

08 de març 2012

Francina Vila demana que la coresposanbilitat deixi de ser percebuda com un aspecte inherent a les dones i que passi a ser assumida per tota la societat

L'Ajuntament lliura els Premis 8 de Març-Maria Aurèlia Capmany 2012 centrats aquest any en el concepte de la coresponsabilitat. Durant l'acte, la il·lustradora catalana, Roser Capdevila, ha estat homenatjada per la seva promoció de la coeducació i la coresponsabilitat.

La Sra. Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils, va presidir ahir el lliurament dels XXVI Premis 8 de Març- Maria Aurèlia Capmany, emmarcats enguany en el concepte de la coresponsabilitat, és a dir, en la conciliació i la responsabilitat compartida entre ambdós sexes per aconseguir una igualtat real. A través d'aquest concepte, l'Ajuntament de Barcelona vol avançar vers l'equilibri entre homes i dones, eliminar les discriminacions relatives a les responsabilitats domèstiques i de cura i promoure, socialment, el desenvolupament d'un nou model de relacions laborals.

Francina Vila ha remarcat que "els premis que lliurem avui volen posar de manifest la necessitat de repensar el nostre dia a dia i de gestionar-lo d'una manera diferent, de construir un model de societat més equitatiu, de fer de la nostra ciutat un lloc on homes i dones assumeixin de la mateixa manera les seves responsabilitats i puguin millorar la seva qualitat de vida en igualtat de condicions".

Durant l'acte s'ha homenatjat la il·lustradora catalana Roser Capdevila, autora de "Les Tres Bessones", per la seva promoció de la coeducació entre els infants i la coresponsabilitat entre homes i dones, temes centrals de la convocatòria 2012 del Premi.

El Premi 8 de Març 2012 dotat amb 15.000 euros ha estat pel projecte Temps de Canviar. Flexibilitat a les empreses, conciliació a les persones i coresponsabilitat a la llar, realitzat per Jordi Ojeda, Jordi Romero i Elena Sintes. Aquest és un projecte de divulgació i sensibilització dels avantatges d'una gestió flexible del temps de treball, a nivell empresarial i personal. El jurat ha valorat la proposta de diverses solucions per tractar de forma individualitzada la jornada laboral de tal manera que una gestió més racional permeti incrementar la capacitat de conciliar i actuar de forma coresponsable.

La menció especial ha estat pel projecte de l'Associació Trama, Serveis Culturals amb el títol Educa & Co. Programa per al foment de la corresponsabilitat a partir de l'educació per a la igualtat. Aquest projecte pretén fomentar la igualtat en les tasques domèstiques i de cura a partir de tallers i activitats culturals a desenvolupar en el marc de la perspectiva de la coeducació i l'educació per a la igualtat.

A l'inici de l'acte, el públic va votar el millor projecte, premi dotat amb 1.000 euros, que ha recaigut en el projecte A Roquetes fem pinya per la coresponsabilitat de la Plataforma d'Entitats de Roquetes. Aquest projecte està destinat a diferents sectors de la població d'aquest barri del districte de Nou Barris a través de dues línies de treball: la sensibilització, divulgació i presa de consciència per una banda, i accions concretes i propostes que facilitin la conciliació a tots els nivells.

Per finalitzar l'acte, Francina Vila ha demanat als assistents que col·laborin a fer que la nostra ciutat sigui un referent en les polítiques i, sobretot, en les pràctiques d'igualtat i no discriminació. Vila també ha volgut remarcar que la coresponsabilitat ha de deixar de ser percebuda com un aspecte inherent a les dones i "ha de ser assumida per tota la societat, les administracions i per les empreses".

Les empreses, com moltes ja ho estan fent, han de veure que aquesta conciliació és una necessitat indispensable per fidelitzar els seus treballadors i treballadores, per motivar-los a la seva feina i, per tant, millorar la seva productivitat. Les dificultats a l'hora de conciliar comporta que moltes dones es vegin abocades a feines de categories inferiors a la seva formació. Francina Vila ha remarcat que actualment "tenim la millor generació de dones formades, i aquest talent no en el podem permetre perdre, i menys en moments de crisi com l'actual".

L'Ajuntament de Barcelona comença una tasca de sensibilització que es potenciarà en els pròxims mesos a fi de promoure un canvi cultural en la concepció del temps que afavoreixi la igualtat d'oportunitats entre homes i dones.

Més informació:

Resumen dels projectes presentats

Notícia sobre l'acte a: El Periódico

Barcelona, celebra el Dia de les Dones

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada