Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

02 de desembre 2011

2 de desembre: Dia Internacional per a l'Abolició de l'Esclavitud: Dones i nenes segueixen sent les principals víctimes

Avui es commemora el Dia Internacional per a l'Abolició de l'Esclavitud, amb el qual es recorda la data que l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el Conveni per a la Repressió de la Trata de Persones i de l'Explotació de la Prostitució Aliena.

En l'actualitat i en tots els països persisteixen nombroses formes d'esclavitud, i són moltes les organitzacions nacionals i internacionals que realitzen activitats amb l'objectiu de conscienciar sobre aquest greu problema mundial que afecta de manera especial a dones i nenes.

L'esclavitud i la servitud segueixen sent bastant freqüents, encara que es faci referència a aquestes pràctiques utilitzant habitualment els termes de mà d'obra garantida, treball forçós, o en les seves pràctiques més extremes que es presenten sota la forma del treball infantil i el tràfic de persones, on les principals víctimes són els i les nenes i les dones que serveixen per a abastir les xarxes de prostitució i el treball en el servei domèstic.

Així, fa més de 200 anys (Segle XIX) que es va abolir la trata
de persones esclaves, però en la pràctica el delicte no s'ha eradicat. Tal com ha assenyalat el secretari general de Nacions Unides en el seu missatge amb motiu d'aquesta commemoració, “l'esclavitud per deutes, la servitud i els treballs forçosos, la tracta de persones i l'extracció i el tràfic d'òrgans, l'explotació sexual, les pitjors formes de treball infantil, el matrimoni forçós, la venda d'esposes, el lliurament de les vídues en herència i el reclutament forçós de nens i nenes per a utilitzar-los en els conflictes armats: aquestes són algunes de les manifestacions actuals de l'esclavitud. Totes elles constituïxen delictes i violacions atroces dels drets humans”.

Segons l'Organització Internacional del Treball, existeixen 2,4 milions de persones en el món víctimes de trata. Espanya és un país de destinació amb una incidència alta, especialment de dones entre 18 i 25 anys, amb fins d'explotació sexual. La tracta amb fins d'explotació laboral, inclosos menors víctimes de xarxes que els forcen a mendicar és també elevada i molt desconeguda.

L'ONG "
Save the Children" ha denunciat que durant l'any passat, van ser identificades a Espanya més de 1.600 víctimes de tracta d'éssers humans i, entre elles, tretze nenes menors d'edat però ha expressat la possibilitat que "siguin moltes més al ser Espanya un país de trànsit" i destinació de nens, nenes i adolescents víctimes de tracta amb fins d'explotació sexual.

Més informació a: AmecoPress

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada