Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

25 de novembre 2011

Contracops. Comentari de l'Observatori de Dones en els Mitjans de Comunicació en el Dia contra la Violència vers les Dones

El 25 de Novembre recordem les dones en situació de violència masclista. Recordem el seu patiment, indefensió i silenci, el seu temor a les diverses violències que s’exerceixen contra elles: l’econòmica, física, psicològica i social. Recordem les dones assassinades. Fem recompte dels passos legislatius, programàtics, assistencials i de seguretat que s’han fet. Avaluem la seva eficàcia, compartim la demanda de millores.

Recuperem les
recomanacions que per a l’àmbit informatiu s’han dut a terme des de la professió periodística, amb suports institucionals i dels propis mitjans de comunicació públics i privats. Avaluem i ens felicitem també del gran avenç que gràcies al compromís professional dels i les periodistes s’ha produït en el terreny del tractament informatiu de les situacions de violència, tant en l’àmbit radiofònic i televisiu com en l’escrit.

Queden però espais comunicacionals, en els que sembla que tot això no compti per a res, que tinguin una mena de llicència per a no respondre a la demanda social que dia rere dia es manifesta per activa o per passiva contra la violència en general i la masclista en particular.

Espais en els que el compromís amb la lluita contra qualsevol espectacularització i enaltiment indirecte o directe de la violència no es té en compte i s’ofereix reiteradament com a motor de l’espectacle. Per aquest motiu potser cal posar en el focus d’atenció les sèries, films i perquè no? també les retransmissions esportives que sovint, i certament algunes més que d’altres, amb l’abús del lèxic i de les imatges agressives contraresten l’esforç que s’està fent des de els espais informatius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada