Pàgines Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

30 de novembre 2011

Dones migrants en la clandestinitat: l'avortament al Marroc

Segon el informe de Women Link Worldwide, per a l'any 2008, el percentatge global de morts de dones per avortaments insegurs va arribar a 13%.

En l'informe s'analitza el context migratori existent al Marroc, la legislació nacional i els debats existents entorn del tema de l'avortament en aquest país. Les dades llançades en l'estudi són resultat d'un treball d'investigació portat a terme en cinc ciutats del Marroc: Tànger, Rabat, Casablanca, Oujda I El Aaiún, del que es desprèn que en el país del Nord d'Àfrica es porten a terme entre 600 i 800 avortaments clandestins diàriament dels quals entre 150 i 200 van ser practicats en condicions de risc,


De la mateixa manera, indica l'informe, que: “de 4.553 dones entre els 15 i els 19 anys, 10 per cent de les casades han recorregut a l'avortament, mentre que 75 per cent de les solteres ha considerat interrompre el seu embaràs”.


Però la situació es torna més apressant quan es tracta de les dones migrants procedents de Nigèria i de la República Democràtica del Congo -en la seva majoria-, qui a més de sofrir travessies en condicions precàries, a l'arribar a la seva destinació “depenen principalment de la mendicitat i de la prostitució per a subsistir, i en alguns casos acudeixen a estratègies de supervivència com les de tenir un ‘marit’ o el ‘marit del camí’ (a qui coneix durant el seu trajecte migratori) per a obtenir protecció i seguretat”, diu l'informe.


Aquestes dones migrants arriben a la seva destinació amb una condició irregular (il·legalment) el que els fa difícil l'accés als sistemes de salut. D'altra banda les xarxes de tracta de dones amb fins d'explotació sexual, les mantenen captives i a la mercè de les decisions dels homes que els exploten o dels seus marits.


En el Tànger, indica l'informe, el percentatge de dones tractades dintre de la població migrant oscil·la entre 30 i 40 per cent, “aquestes dones pateixen discriminació racial, assetjament sexual i violacions per part de la població local, a més dels abusos perpetrats per les autoritats marroquines. Així mateix, manquen d'accés als serveis de salut i moltes denuncien haver sofert maltractament hospitalari.


En Casablanca i El Rabat, les persones investigadores van trobar que les dones representen entre 40 i 45 per cent de la població migrant. Les formes de supervivència d'aquestes dones són la mendicitat i la prostitució i l'accés als serveis de salut millora solament si les dones van acompanyades per les persones representants d'alguna organització social.


Més informació en
AmecoPress

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada